Gemeente Arnhem: “Zeer aangenaam verrast door de ideeën!”

13 september 2016

Om files tegen te gaan is door het Rijk in 2011 het Beter Benutten programma gestart om de bereikbaarheid in de drukste regio’s, waaronder regio Arnhem – Nijmegen, te verbeteren. Gemeente Arnhem heeft in verschillende gebieden een doelstelling met betrekking tot spitsmijden. Op die manier willen ze het aantal zwaar vertraagde ritten zoveel mogelijk verminderen. Voor de gemeente is dat belangrijk omdat het de verkeersdoorstroom in de stad bevordert en de luchtkwaliteit nog verder verbetert. 
 

De gemeente richt zich nu met name op de groep studenten en schreef een challenge uit, op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen waardoor studenten in bepaalde gebieden in Arnhem niet (meer) met de auto rijden tijdens de spits.
 

Helmie van den Camp van gemeente Arnhem gaat in op de winnende concepten.
 

Helmie: "Op de CityChallenge zijn maar liefst 55 inzendingen binnengekomen. We zijn aangenaam verrast door de ideeën en willen met een aantal concepten aan de slag gaan! Toen onze Challenge in mei van start ging hadden we niet verwacht dat er zoveel reacties op Facebook zouden komen! Leuke ideeën, boze reacties en grappige tags: allemaal kwam het voorbij. Leuk om te zien hoe het onderwerp zo actueel bleek te zijn en wat voor ideeën er zijn. Omdat er veel over gesproken werd, heeft het ook gezorgd voor bewustwording onder studenten over het huidige reisgedrag én het mogelijke reisgedrag.

We vonden het erg leuk dat er zoveel studenten en young professionals hebben meegedaan. Jullie zijn (of waren tot voor kort) de doelgroep van de Challenge en we hoopten dat jullie daarom met creatieve en bruikbare ideeën zouden komen. Aan die verwachting is zeker voldaan! Er zijn veel creatieve oplossingen binnengekomen, waarin buiten de gebaande paden is gedacht en waarbij de beleving van studenten centraal staat.

 

Top 20

Uit alle inzendingen is een top 20 gefilterd waar de jury het hoofd over heeft gebogen. Om tot deze top 20 te komen hebben we niet alleen gekeken naar de creativiteit en uitvoerbaarheid van de ideeën. De kwaliteit van de concepten en diversiteit aan oplossingen (er waren bijv. veel oplossingen gericht op carpool-apps), speelden ook in belangrijke mate mee. Met 20 concepten is de jury aan de slag gegaan!

 

De jury-bijeenkomst

Op een zonnige donderdagmiddag in de vakantieperiode kwam de jury bijeen om uit de top 20 vijf winnaars te kiezen. De jury bestond uit Koen Lau van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Gert-Jan Bulten van Van Hall Larenstein, Marco Martens van het ministerie van I&M en Gerda Dreise en Helmie van de Camp van de gemeente Arnhem. Omdat de juryleden verschillende achtergronden hebben, werd er vanuit verschillende invalshoeken naar de concepten gekeken. Dat zorgde voor een leuke mix en naar ons idee een diverse en verassende top 5!

 

De winnaars!

De eerste prijs gaat naar het concept 'FileMeister' van Ruben Spelier. Dit concept biedt een Carpool-light-systeem waarbij studenten met forenzen gaan carpoolen via een bestaande app (Roudle). De jury vindt dat dit concept ten opzichte van andere carpool-concepten er bovenuit springt omdat het gebruik maakt van een bestaande app. Hierdoor kan het ook met een relatief laag budget uitgevoerd worden. Veel andere concepten waarin carpoolen wordt gestimuleerd gaan uit van het bouwen van een nieuwe app, maar dat is erg duur. Verder vindt de jury het competitie-element, het leggen van nieuwe verbindingen tussen studenten en forenzen door hen samen te laten reizen, en de framing onderscheidend aan 'FileMeister'.

 


Download het hele concept 'Filemeister'

 

De tweede prijs gaat naar 'Sporty Spitsuur' van Alannah Paans. Korting voor studenten op een sportschoolabonnement tijdens het spitsuur. Dit vindt de jury een leuke, effectieve en gezonde manier om de spits te mijden. We verwachten echter dat dit concept vooral spitsmijdingen in de avonduren kan realiseren, maar dat het voor de ochtendspits minder effectief zal zijn. Het concept spreekt de jury ook aan omdat er is nagedacht over de uitvoering ervan door sportscholen. Met dit concept wordt er een win-win situatie gecreëerd voor zowel student als ondernemer van de sportschool én voor de gemeente. De aansluiting bij de leefwereld van studenten is voor ons ook een pluspunt.  #healthy #fitgirls 

 


Download het hele concept 'Sporty Spitsuur'

 

De derde prijs is voor 'Spitseten' van Niels en Dennis Bergervoet. Studenten kunnen met korting tijdens de spits op school eten (ontbijt en avondeten) om ze op die manier buiten de spits te laten reizen. Dit idee is kort en krachtig uiteengezet, maar juist daardoor is het een sterk concept. Het is in principe makkelijk, snel en met een relatief klein budget uit te voeren. De jury ziet nog wel wat haken en ogen aan dit concept (zoals de financiering ervan op lange termijn), maar vindt het bovenal een goed idee dat makkelijk uitgevoerd kan worden.

 


Download het hele concept 'Spitseten'

 

'66days' van Marieke de Boer staat op de vierde plaats. Studenten worden door een 66days-challenge uitgedaagd om de spits te mijden door verschillende activiteiten te doen. Het concept richt zich op gedragsverandering en sluit daarom goed aan bij de vraag. Het idee om studenten via een bierviltje te bereiken vindt de jury slim bedacht en vooral bij studenten effectief. De jury denkt dat studenten getriggerd worden door challenges en uitdagingen, en vindt het concept daarom interessant. Wel denken we dat de uitvoering ingewikkelder zal zijn dan beschreven in het concept.  We zien de uitvoering daarom als een interessante challenge ;).

 


Download het hele concept 66days'

 

Op de vijfde plaats is 'Waar was je nou?' , het tweede concept van Ruben Spelier geëindigd. Studenten verzorgen één keer per week het ontbijt en diner bij een (eenzame) oudere, vermijden hierdoor de spits en in ruil daarvoor verzorgen deze ouderen de kledingwas van de student van één week. De jury vindt deze inzending verrassend en uniek vanwege het maatschappelijke karakter. Dit concept kijkt vanuit een sociale invalshoek naar ons probleem en verbindt ouderen en studenten aan elkaar. We vinden het concept erg origineel en creatief.

 


Download het hele concept 'Waar was je nou?'

 

De jury had voor ogen om een diverse top 5 samen te stellen, met concepten vanuit verschillende invalshoeken. Dat is zeker gelukt!

 

En hoe verder?

We willen graag met deze winnende concepten verder en zo snel mogelijk starten met één of meerdere pilots! Binnenkort gaan we een creatieve sessie organiseren waarbij we samen met de winnaars en verschillende stakeholders verder gaan nadenken hoe we hun concepten kunnen versterken en wat er nodig is om deze ideeën uit te gaan voeren. 


Aan alle winnaars: van harte gefeliciteerd! Verder willen we alle deelnemers bedanken voor het meedoen. We houden jullie op de hoogte."

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in