Gemeente Zaanstad: "Uitdagend en leuk!"

03 april 2017

Gemeente Zaanstad riep jullie hulp in om de subsidieregeling van maatschappelijke initiatieven te innoveren. En de uitslag is bekend! Jarik Bouw van de gemeente gaat in op de jurybijeenkomst en op de winnende concepten: 

 

"Ruim 60 concepten ontvingen we bij de gemeente Zaanstad op de challenge: ‘Innoveer de subsidieregeling voor maatschappelijke initiatieven’. En daar zijn we erg blij mee!

 

Door bijna alle inzenders zijn bruikbare suggesties gedaan, waarbij meer gebruik van social media, meer transparantie en informatie en (mede)stemrecht bij inwoners het meest naar voren kwamen.

 

 

 

 

De jury

De helft van de 6-koppige jury bestond uit mensen van buiten de gemeentelijke organisatie. Juryleden vlnr: Jeanette Hage, Micky Biddlecombe, Jacob Spaander, Channah Draijer, IJdwer van den Oever. Wethouder Rita Visscher ontbreekt op de foto.

 

De jury heeft het best moeilijk gehad met het bepalen van de winnaars, aangezien de ideeën verspreid waren over veel afzonderlijke voorstellen. Er zaten hele leuke en frisse ideeën bij, echter ontbrak hier en daar nog wel een haalbare uitwerking.

 

We hebben de concepten aan de hand van de volgende criteria beoordeeld:

  • Originaliteit: is dit écht vernieuwend?
  • Populariteit: krijgen we hiermee meer aanvragen?
  • Democratisering: zijn bewoners aan zet?
  • Praktische haalbaarheid: is het eenvoudig te realiseren?

 

Er waren vijf prijzen te verdelen. Eén inzending sprong er echt bovenuit, volgens de jury een aansprekend plan en zeer gedetailleerd uitgewerkt.

 

Deze absolute winnaar is de inzending ‘Maak Zaanstad Mede Mogelijk’ van Ruben Spelier! In zijn plan combineert hij verschillende doelen, zoals een stevige rol voor de inwoners en transparantie van het proces. De investering om op te starten lijkt mee te vallen, doordat gebruik wordt gemaakt van al bestaande methodes die makkelijk gecombineerd kunnen  worden. Hij betrekt niet alleen inwoners maar ook ondernemers uit de stad en heeft naast subsidie ook de mogelijkheid tot crowdfunding in zijn plan opgenomen.

 

 

Download winnend concept van Ruben Spelier

 

 

Twee inzendingen delen de 2e plaats. De winnaars op plaats 2 t/m 5 zijn geselecteerd omdat onderdelen van hun plan er echt uitsprongen. Deze onderdelen waren zo aansprekend en enthousiasmerend dat de jury hen ook als prijswinnaars heeft uitgeroepen tijdens de jurybijeenkomst. Het gaat daarbij om zaken duidelijker maken en makkelijke uitwerkingen bieden om inwoners over te halen mee te doen aan de nieuwe regeling.

 

Deze inzendingen leveren samen met eerdere input vanuit de stad (Platform aan de Zaan) bruikbare elementen om een nieuwe regeling uit op te bouwen.

 

                       

De winnaars

De insteek 'Zaanstad maken we samen' van Ruben Spelier raakte een gevoelige snaar bij de jury. Het plan combineert al bestaande methoden en werkwijzen en gaat daarbij op alle fronten uit van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de subsidieregeling van gemeente, inwoners en ondernemers. De realisatie van activiteiten is het uitgangspunt. De gevraagde aspecten komen aan bod: transparantie, inwoners aan zet, zo makkelijk mogelijk. Daarom heeft deze inzending de eerste prijs gewonnen!

 

Op een gedeelde tweede plaats ‘Zaanse Helden’ van Yvonne Rouwhorst. Goede voorbeelden tonen heeft een sterke positieve uitstraling die anderen kan inspireren. Vrijwilligers: ‘helden’ die iets bijzonders doen en succesvol zijn, te waarderen en te presenteren aan de stad en de mogelijkheid hiervoor mensen te kunnen nomineren sprak de jury zeer aan!

 

‘De Babbelaar’ van Pascal Boekee is de volgende op de tweede plaats. Dit concept gaat uit van een echt persoon met wie je kunt chatten, aan wie je vragen kunt stellen en waardoor je uiteindelijk kunt meebeslissen. Het concept, en een tekening van een mannetje/ vrouwtje als herkenbaar beeld van de nieuwe regeling, sprak de jury zeer aan, vooral vanwege snel resultaat. De jury verwacht dat dit goed bij inwoners zou kunnen werken.

           

Freya Ruijs had meerdere ideeën, waarvan er een aantal uitsprongen. Haar inzendingen gaven steeds een frisse kijk op het subsidie instrument en promotie daarvan. Met het ‘ZNSTD subsidiespel’ is Freya op de derde plaats geëindigd. Het concept sprak de jury erg aan. Het plan is niet volledig uitgewerkt, maar de vormgeving, de insteek naar de jonge doelgroep en de eenvoud is aansprekend.

 

Op de vijfde plaats is geëindigd Stefan van Hulten met ‘Wat zou jij hier doen met een zak poen?’. De jury was enthousiast over deze inzending. De oproep te dromen voor de stad en die dromen werkelijkheid te laten worden met elkaar, sprak de jury bijzonder aan. De praktische invulling om in de stad zakken geld neer te zetten vond de jury niet haalbaar, maar inspireerde wel om wijken, straten en inwoners concreet te betrekken.

 

De jury vond het uitdagend en leuk om uit vele diverse inzendingen een selectie te maken. We willen graag alle deelnemers hartelijk danken voor hun inspirerende concepten en de winnaars feliciteren met hun prijzen!  

 

Vervolg

Op 10 april organiseren we een prijsuitreiking. Daar zullen we met de prijswinnaars overleggen over hun mate van betrokkenheid in het vervolgtraject. We streven ernaar om de nieuwe regeling voor de zomer vorm te gaan geven. We houden jullie op de hoogte!"

 

Bekijk de challenge

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in