Uitslag CityChallenge Den Haag bekend

03 oktober 2018

De City Challenge in Den Haag ging over het makkelijker maken van het scheiden van karton. We bestellen steeds meer online, krijgen een pakketje binnen, maar wat doe je vervolgens met het karton?

Maar liefst 102 deelnemers leverden in totaal 132 inzendingen in! Op maandag 24 september ging een goedgemutste jury aan de slag om hier uiteindelijk een top 5 uit samen te stellen. De jury was samengesteld uit 2 actieve en betrokken bewoners in Den Haag, een stadsdeeldirecteur, een beleidsmedewerker van de afval-ophaaldienst van Den Haag en een beleidsmedewerker afval van de gemeente Den Haag.

“Wat mij het meeste aansprak waren ideeën die ingingen op ‘hoe doe ik het nu eigenlijk en hoe doet mijn buurvrouw het’. We zijn met zoveel verschillende culturen in Den Haag, hoe kun je al die mensen vanuit hun eigen cultuur en gewoonten triggeren om mee te doen aan karton scheiden?” - Jurylid Frank

“Ik heb vooral gekeken naar de realiseerbaarheid, wat het kost om mensen, partijen en instellingen in beweging te krijgen? Niet alleen in geld maar ook in menskracht” - Jurylid Hassan

“Ik ben heel pragmatisch geweest in mijn keuze. Ik vond er veel leuke en interessante ideeën tussen zitten, maar die in mijn beleving wel heel ver weg lagen van realisatie” - Jurylid Paul

“Wat maakt het mensen nu echt makkelijker om karton te scheiden? Ik zag heel veel goede ideeën op dat gebied, het was moeilijk kiezen” - Jurylid Cliff

“Ontzettend leuk om ook ideeën tegen te komen waar je zelf nooit aan hebt gedacht” - Jurylid Mirjam

 

De jury aan het werk
De winnaars!

1. de DoeiDoos
In de categorie ‘gadgets om het scheiden van karton makkelijker te maken’ zat een aantal ideeën die onze aandacht hadden. De Doeidoos is hier uiteindelijk de winnaar van geworden.
De Doeidoos blinkt uit in zijn eenvoud, gemak en... is typisch Haags. Een sleutelhanger in de vorm van een ooievaar. De Doeidoos heb je altijd bij je en maakt dat elke burger in Den Haag op elke moment van de dag zijn karton op een makkelijke manier klein kan krijgen.


2. Vreugdevuur
Ook bij deze winnaar waren de juryleden gecharmeerd van de link naar een andere befaamde Haagse traditie: de vreugdevuren. De wedstrijd waarbij verschillende wijken met elkaar de strijd aangaan voor de hoogste kartonnen toren brengt Hagenaars op een leuke manier bij elkaar en vraagt tegelijkertijd op een blijvende manier aandacht voor het scheiden van karton. Het evenement is goed te combineren met andere evenementen, kortom de jury ziet dit wel voor zich in Den Haag!3. Samenwerking met basisscholen
Jong geleerd is oud gedaan! Ondanks de discussie over het feit dat scholen al aan zoveel thema’s aandacht moeten besteden heeft dit idee toch een derde plaats verdient. Via het schoolplein bereik je potentieel een hele gevarieerde doelgroep, verschillende culturen en breng je kinderen op een leuke manier al jong in contact met het scheiden van karton.

Verschillende juryleden hebben dan ook positieve herinneringen aan hun jeugdtijd waarin verschillende soorten afval voor de school werden verzameld. Je creëert hiermee een blijvende herinnering, iets dat nooit meer je systeem verlaat.

 

4. Emotieregulering
Dit idee ging over het gebruik van karton en met name het scheuren ervan bij groepen in GGZ instellingen om mensen om te leren gaan met emoties. Qua originaliteit scoorde dit idee erg hoog; de gepresenteerde oplossingsrichting was voor iedereen een verrassing.
Er kan meer met karton! Het kan - voordat het gescheiden wordt - nog enorm nuttig zijn voor mensen. Qua inzameling en logistiek waren er wel twijfels, maar volgens de juryleden verdientdit idee een plek in de top 5 omdat hierdoor ook het gesprek over geestelijke zorg aan mensen weer eens breder de aandacht krijgt. Karton en emoties, een verrassende combinatie!

 


5. De containermeter
Dit idee waarin heel handig te zien is via de app waar de papiercontainers staan en welke vol zijn past goed in deze tijd en de ontwikkelingen op dit gebied. Ook de gemeente Den Haag is volop bezig met een afval-app, dit idee zou daar goed inpassen. In die zin is het een minder origineel idee, maar is het goed realiseerbaar en zorgt het ook voor impact: je kan op elk moment van de dag zien waar jij jouw gescheiden afval kunt inleveren.

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in