Elke gemeente stelt meerdere subsidieregelingen beschikbaar met als doel om bepaalde beleidspunten te stimuleren. Ter stimulering van maatschappelijke initiatieven heeft Zaanstad een subsidieregeling voor vrijwilligersactiviteiten. Het is tijd voor vernieuwing!
De regeling bestaat nu een aantal jaar en het zijn vaak de ‘usual suspects’ (bekende organisaties en verenigingen) die jaar in jaar uit een min of meer dezelfde aanvraag indienen. Helaas weten veel (jonge) mensen en verenigingen de weg naar deze subsidie nog niet te vinden, waardoor er veel mooie en vernieuwende initiatieven niet gesteund kunnen worden en wellicht daardoor niet plaatsvinden.
Uit evaluatie met groepen vrijwilligers blijkt dat men de huidige opzet onduidelijk en ingewikkeld vindt en men inspirerende voorbeelden mist. Bovendien is er de wens om inwoners meer te betrekken bij de uitvoering van de subsidieregeling omdat zij de positieve effecten van de initiatieven in veel gevallen beter kunnen beoordelen dan de gemeente.
We dagen jou daarom uit om de subsidieregeling in een totaal nieuw en modern jasje te steken waardoor meer (diverse groepen) mensen, verenigingen, organisaties etc. zich aangesproken voelen om een activiteit te organiseren of een initiatief op te starten en daarvoor een aanvraag in te dienen.
Prijzengeld
Er is in totaal €3.500,- prijzengeld beschikbaar voor de vijf beste ideeën. Dit bedrag is vrij te besteden door de winnaars. De verdeling van het prijzengeld:
*Bovengenoemde bedragen zijn netto
Good to know
Ricardo van der Zijden 14-02-2017
Beste Gemeente Zaanstad,
Op welke wijze(n) worden in de huidige situatie de voorstellen voor subsidies gecommuniceerd richting de inwoners van de Gemeente Zaanstad? Is hier ook nog een verschil waarneembaar tussen de subsidies voor een kalenderjaar en de 'incidentele'/tijdelijke subsidies?
Met vriendelijke groet,
Ricardo van der Zijden
Gemeente Zaanstad 15-02-2017
Beste Ricardo, Tot nu toe wordt niet gecommuniceerd over voorstellen van aanvragen voor vrijwilligersactiviteiten. Hierbij is geen verschil tussen kalenderjaar en incidentele subsidies. De communicatie vindt plaats tussen de gemeente en de indiener van het voorstel.
ierin is geen verschil tussen kalenderjaar en incidentele subsidie.
Faye Best 29-03-2017
wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt? Ik ben erg benieuwd! Met vriendelijke groet, Faye Best
1e prijs
Maak Zaanstad Mede Mogelijk
Ruben Spelier
2e prijs
Z H
Yvonne Rouwhorst
2e prijs
De Babbelaar
Myrthe Schols
Pascal Boekee
4e prijs
ZNSTD subsidiespel
Freya Ruijs
5e prijs
Wat zou jij hier doen met een zak poen?
Stefan van Hulten
1
2
2
4
5
Ruim 60 concepten ontvingen we bij de gemeente Zaanstad op de challenge: ‘Innoveer de subsidieregeling maatschappelijke initiatieven’. En daar zijn we erg blij mee!
Door bijna alle inzenders zijn bruikbare suggesties gedaan, waarbij meer gebruik van social media, meer transparantie en informatie en (mede)stemrecht bij inwoners het meest naar voren kwamen.
De jury
De helft van de 6-koppige jury bestond uit mensen van buiten de gemeentelijke organisatie. Juryleden vlnr: Jeanette Hage, Micky Biddlecombe, Jacob Spaander, Channah Draijer, IJdwer van den Oever. Wethouder Rita Visscher ontbreekt op de foto.
De jury heeft het best moeilijk gehad met het bepalen van de winnaars, aangezien de ideeën verspreid waren over veel afzonderlijke voorstellen. Er zaten hele leuke en frisse ideeën bij, echter ontbrak hier en daar nog wel een haalbare uitwerking.
We hebben de concepten aan de hand van de volgende criteria beoordeeld:
Er waren vijf prijzen te verdelen. Eén inzending sprong er echt bovenuit, volgens de jury een aansprekend plan en zeer gedetailleerd uitgewerkt.
Deze absolute winnaar is de inzending ‘Maak Zaanstad Mede Mogelijk’ van Ruben Spelier! In zijn plan combineert hij verschillende doelen, zoals een stevige rol voor de inwoners en transparantie van het proces. De investering om op te starten lijkt mee te vallen, doordat gebruik wordt gemaakt van al bestaande methodes die makkelijk gecombineerd kunnen worden. Hij betrekt niet alleen inwoners maar ook ondernemers uit de stad en heeft naast subsidie ook de mogelijkheid tot crowdfunding in zijn plan opgenomen.
Download winnend concept van Ruben Spelier
Twee inzendingen delen de 2e plaats. De winnaars op plaats 2 t/m 5 zijn geselecteerd omdat onderdelen van hun plan er echt uitsprongen. Deze onderdelen waren zo aansprekend en enthousiasmerend dat de jury hen ook als prijswinnaars heeft uitgeroepen tijdens de jurybijeenkomst. Het gaat daarbij om zaken duidelijker maken en makkelijke uitwerkingen bieden om inwoners over te halen mee te doen aan de nieuwe regeling.
Deze inzendingen leveren samen met eerdere input vanuit de stad (Platform aan de Zaan) bruikbare elementen om een nieuwe regeling uit op te bouwen.
De winnaars
De insteek 'Zaanstad maken we samen' van Ruben Spelier raakte een gevoelige snaar bij de jury. Het plan combineert al bestaande methoden en werkwijzen en gaat daarbij op alle fronten uit van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de subsidieregeling van gemeente, inwoners en ondernemers. De realisatie van activiteiten is het uitgangspunt. De gevraagde aspecten komen aan bod: transparantie, inwoners aan zet, zo makkelijk mogelijk. Daarom heeft deze inzending de eerste prijs gewonnen!
Op een gedeelde tweede plaats ‘Zaanse Helden’ van Yvonne Rouwhorst. Goede voorbeelden tonen heeft een sterke positieve uitstraling die anderen kan inspireren. Vrijwilligers: ‘helden’ die iets bijzonders doen en succesvol zijn, te waarderen en te presenteren aan de stad en de mogelijkheid hiervoor mensen te kunnen nomineren sprak de jury zeer aan!
‘De Babbelaar’ van Pascal Boekee is de volgende op de tweede plaats. Dit concept gaat uit van een echt persoon met wie je kunt chatten, aan wie je vragen kunt stellen en waardoor je uiteindelijk kunt meebeslissen. Het concept, en een tekening van een mannetje/ vrouwtje als herkenbaar beeld van de nieuwe regeling, sprak de jury zeer aan, vooral vanwege snel resultaat. De jury verwacht dat dit goed bij inwoners zou kunnen werken.
Freya Ruijs had meerdere ideeën, waarvan er een aantal uitsprongen. Haar inzendingen gaven steeds een frisse kijk op het subsidie instrument en promotie daarvan. Met het ‘ZNSTD subsidiespel’ is Freya op de derde plaats geëindigd. Het concept sprak de jury erg aan. Het plan is niet volledig uitgewerkt, maar de vormgeving, de insteek naar de jonge doelgroep en de eenvoud is aansprekend.
Op de vijfde plaats is geëindigd Stefan van Hulten met ‘Wat zou jij hier doen met een zak poen?’. De jury was enthousiast over deze inzending. De oproep te dromen voor de stad en die dromen werkelijkheid te laten worden met elkaar, sprak de jury bijzonder aan. De praktische invulling om in de stad zakken geld neer te zetten vond de jury niet haalbaar, maar inspireerde wel om wijken, straten en inwoners concreet te betrekken.
De jury vond het uitdagend en leuk om uit vele diverse inzendingen een selectie te maken. We willen graag alle deelnemers hartelijk danken voor hun inspirerende concepten en de winnaars feliciteren met hun prijzen!
Vervolg
Op 10 april organiseren we een prijsuitreiking. Daar zullen we met de prijswinnaars overleggen over hun mate van betrokkenheid in het vervolgtraject. We streven ernaar om de nieuwe regeling voor de zomer vorm te gaan geven. We houden jullie op de hoogte!
Wij willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun inzendingen!
De beoordeling is gaande en wij maken in de tweede helft van maart de uitslag bekend.
De winnaars zullen persoonlijk worden uitgenodigd op 10 april namiddag voor de prijsuitreiking. Zet deze datum dus vast in je agenda.