'Glorious Bastards': van idee naar sociale onderneming

19 september 2016

Rogier Dop werd 4de met zijn inzending voor de CityChallenge van Den Haag: ‘Met welke vernieuwende aanpak kunnen we 50plussers aan een baan helpen?’
Maar alleen bij een inzending is het niet gebleven. Gemeente Den Haag helpt Rogier nu om zijn concept ‘Glorious Bastards’ om te zetten in een vernieuwende en sociale onderneming. We vroegen Rogier naar zijn idee en doorontwikkeling naar sociale startup. 

 

Wat is Glorious Bastards? 

“Glorious Bastards is de uitwerking van mijn concept, bedacht voor CityChallenges om het sociale probleem van 50plussers zonder werk op te lossen. Bij de inzending heette het concept nog VierS, maar al snel heb ik de naam veranderd.

 

 

 

Glorious Bastards is een nieuwe sociale start-up in Den Haag. Niet een klein beetje sociaal maar heel sociaal. Wij combineren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (bijv. 50plussers en jongeren) met onverkoopbare verse groenten en fruit en leegstaande gebouwen. Waar het op neerkomt is dat we mensen zonder baan aan een baan helpen door samen mooie producten te maken van groente en fruit dat is afgekeurd, en dat doen we in leegstaande gebouwen. We maken soepen, sauzen, smoothies en nog veel meer.

Voedsel, gebouwen of mensen, gezien als inglorious (onregelmatig, minderwaardig of ongebruikelijk) zijn dat op deze manier niet meer: zij zijn nu Glorious Bastards!”

 

Hoe ben je op het idee gekomen? 

"Ik ben creatief, denk groot en heb een ‘als-je-het wilt-dan-kan-het-mentaliteit’. VierS was daar echt een uitvloeisel van. Niet alleen de 50plusser helpen, maar ook nog iets doen aan de voedselverspilling. Als hobby-kok houd ik van goed eten, en je kunt iets heerlijks maken met slechts een paar goede ingrediënten. Uiterlijk doet er dan vaak niet toe, het gaat om wat er binnenin zit. En dat is met mensen net zo, van binnen is belangrijk, niet leeftijd of iets anders. Dus toen ik aan het schrijven was leek het mij logisch om de werkloosheid te combineren met de voedselverspilling en dat weer samen te laten komen in leegstaande gebouwen.“

 

Wat is het proces geweest van inzending tot de huidige status?

"De periode vanaf de inzending tot de dag dat ik hoorde dat ik een prijs had gewonnen, was erg spannend. De prijsuitreiking zelf was zenuwslopend. Ik ben vierde geworden, maar de woorden van Kim Schofaerts (jurylid & voorzitter MKB Den Haag), daar teerde ik nog dagen op. Zij zei dat het concept voor haar nummer 1 was geweest, als de financiële kant goed belicht was.”


 

 

 

“Ook Gemeente Den Haag was gecharmeerd van mijn idee en vroegen me of ik niet interesse had om hier een sociale onderneming van te maken. Dat wilde ik wel! Sindsdien heb ik een vast contactpersoon die mij helpt. De gemeente heeft veel contacten en een goede naam en je komt makkelijker met bepaalde partijen in contact als de gemeente achter je staat. Een erg prettige en waardevolle samenwerking.
 

Op dit moment zijn er al veel gesprekken geweest met allerlei partijen die van belang kunnen zijn voor Glorious Bastards. Van telers tot Gemeente Den Haag, van afnemers tot ROC Mondriaan. Ik wilde per september bepalen of Glorious Bastards een leuk concept zou blijven of dat het echt een bedrijf kon worden. Het laatste is het geval, dus we gaan door! Vorige week heb ik overigens mijn business plan ingeleverd bij de gemeente en binnenkort wordt beoordeeld door de wethouder of dit interessant zou kunnen zijn. Heel spannend!”

 

Waar wil je over 1 jaar staan? 

"Op 1 september 2017 zou ik graag samen met 5 Bastards terugkijken op een succesvol en veel bewogen jaar, waarin we één of meerdere verse soepen ontwikkeld hebben, die gretig aftrek vinden binnen een kleine groep klanten, hardcore gebruikers van onze producten. De volgende stap zou dan zijn om het aantal producten, personeel en locaties uit te gaan breiden.”

 

Zijn er dingen waar jij naar op zoek bent? Bijvoorbeeld een geschikte locatie? 

“Ja, een locatie is best een uitdaging. Want zo ben ik er onderhand wel achter gekomen dat werken buiten de gebaande paden nog uitdagender is dan verwacht. Men denkt erg in hokjes en in wat voorgeschreven is. Glorious Bastards is juist wars van keurslijven.

Met frisse moed heb ik een paar leegstandbeheerders gebeld. Maar elke keer kreeg ik te horen dat het niet in hun beleid paste. Want wie vraagt er nou naar een keuken, als de hele markt geënt is op kantoorruimte, woonruimte of ateliers? Er staan genoeg grote kantoorpanden leeg, waarschijnlijk voorzien van een bedrijfsrestaurant. Dat soort locaties zoek ik voor Glorious Bastards. Dus als iemand nog een goede tip heeft, dan hoor ik het graag!”

 

Download hier de inzending van Rogier

Bekijk de CityChallenge van Den Haag

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in