Startup Challenge | De gezonde sportkantine

Altijd al een startup willen opzetten? Dan is dit je kans!


De uitdaging
De gezonde voedselomgeving wordt in deze tijd, met een obesogene omgeving, steeds belangrijker om “gezonde voedingskeuzes” te kunnen maken. Zo ook bij de Sportkantine, een ontmoetingsplek waar sportende Utrechters elkaar kunnen treffen voor en/of na het sporten.

Verenigingen willen graag aan de slag om een gezond voedingsaanbod in hun kantine te hebben, zodat hun leden een gezonde keuze kunnen maken. Er liggen hier verschillende redenen aan ten grondslag (de uitstraling, de missie, sportprestaties, vraag van de leden etc.). Toch blijkt het in de praktijk niet eenvoudig om een gezond voedingsaanbod in de kantine te realiseren.

Achtergrond
Wanneer verenigingen aan de slag willen met een gezond voedingsaanbod (meer plantaardig producten en met mate verzadigd vet, suiker en zout) in hun kantine, kunnen zij ondersteund worden door de VSU (SportUtrecht) of advies krijgen van landelijke organisaties, zoals Team Fit en Lekker Bezig. Ondanks deze ondersteuning blijft bij de verenigingen de gezonde voedingskeuze in de kantine in Utrecht een beetje achter met bijvoorbeeld roken langs de lijn.

De (gedrags-) voedingskeuzes die mensen in de sportkantine (on)bewust maken, vormen de basis voor de vraag naar het aanbod in de kantine. Dit is merkbaar in de sportkantine want bij de voetbalvereniging (onderdeel van de Omni-sportvereniging) is er met name vraag naar de “patatpan” en worden de gezonde broodjes nauwelijks afgenomen, wat een negatieve invloed op omzet van de kantine en voedselverspilling tot gevolg heeft want eten wordt weggegooid.

Omgevings- en persoonlijke factoren zijn van invloed op het gedrag en de (on)bewuste voedingskeuzes van de consumenten in de kantine. Dit kan per persoon verschillen maar het kan ook betekenen dat “een groep” niet in beweging te krijgen is richting gezonde(re) keuzes. Communicatie over het gezonde aanbod slaat dan niet aan. Maar wat dan wel?

Dit vraagt om in te zoomen en te analyseren wat er speelt in de sportkantine van de Verenigingen om nieuwe inzichten te krijgen op dit maatschappelijke vraagstuk. Het zou fantastisch zijn als de startup een “out of the box” oplossing kan bedenken om de gezonde voedingskeuze in de sportkantine te stimuleren. Bij voorkeur iets kleins, wat makkelijk inzetbaar en opschaalbaar is, waar mensen warm voor lopen en wat een groot effect kan krijgen.

 

 

 


Meer informatie en meedoen op Starthubs.co

 

 Waar zijn we naar op zoek?
Innovatieve en out of the box’ oplossing. Bij voorkeur iets kleins wat makkelijk inzetbaar en schaalbaar is, waar mensen warm voor lopen en wat een groot effect kan/gaat krijgen.

Wat is er te winnen?

  • Deelname aan het ontwerpprogramma Startup in Residence.
  • Opdracht. Bij een succesvolle pitch in mei 2018 een opdracht van de gemeente Utrecht ter waarde van minimaal € 20.000,- als de gemeente Utrecht enthousiast is over de door jouw ontwikkelde oplossing.
  • Uitbreiden van je business. De uitdaging waar jij een oplossing voor hebt bedacht speelt waarschijnlijk ook bij andere bedrijven, instellingen en overheden. Met de gemeente Utrecht als launching customer heb je al een mooie referentie op zak. Je behoudt namelijk alle rechten om je oplossing ook aan derden te gaan verkopen.


Wat het Startup in Residence Programma jou te bieden heeft:
Startup in Residence biedt je een geweldige mogelijkheid om een volledig nieuwe startup op te zetten of jouw bestaande startup een enorme boost te geven. Om de kans op een succesvolle match tussen jouw oplossing/startup en de gemeente Utrecht te vergroten bieden we een exclusief startup programma aan. We kijken samen welke vraagstukken voor jouw startup van belang zijn om tot een gedegen businesscase te komen.
De gemeente Utrecht kan bij een succesvolle pitch het besluit nemen om met jouw startup in zee te gaan.

Voorwaarden deelname
Om kans te maken op een opdracht van de gemeente Utrecht dien je actief deelnemen aan het Startup in Residence programma. In principe volgen alle deelnemers alle onderdelen van het programma.

 

Naar de challenge!

 

 

 

 

- Starthubs is een initiatief van Incredible Crowds BV - 

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 11 december 2017
Status: Wachten op uitslag
Prijzen(geld): Opdracht t.w.v. €20.000,-

Share challenge

8 shares

Challenges

Bekijk meer

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in