Gemeente Loon op Zand zoekt het beste idee voor hulp en zorg!

Heb jij een briljant idee of een slimme startup waarmee jij hulp en zorg in onze gemeente kan verbeteren? Doe dan mee met onze ideeënwedstrijd en maak kans op (start)kapitaal, netwerk en begeleiding om jouw idee in onze gemeente te gaan realiseren, dan wel jouw start-up op te zetten of jouw (sociale) onderneming uit te breiden naar Loon op Zand.

 

We zoeken ideeën/startups die lokale hulp en zorg nog beter, efficiënter en slimmer kunnen maken, met name rondom gebieden als zelf- en samenredzaamheid, technologie, preventie en voorzieningen voor kwetsbare inwoners.

 

We nodigen iedereen uit om mee te denken en mee te doen. Of je nu een student, startup, (sociale)ondernemer, professional, ervaringsdeskundige, expert etc. bent, het maakt niet uit. Doe mee! We investeren eenmalig 200.000 euro in 10 ideeën en/of start-ups.

 

Dus is je idee uitvoerbaar in Loon op Zand en van meerwaarde voor onze inwoners? Doe dan mee en maak kans op (start)kapitaal, netwerk en begeleiding! Wij geven je de graag de mogelijkheid om er een groot succes van te maken. En wie weet… verover je daarna de rest van Nederland!

 

 

 

Wat is er te winnen?

 • Beschikbaar subsidiebedrag van €200.000,-. We gaan eenmalig maximaal 200.000 euro investeren in 10 ideeën. De hoogte kan per idee/ initiatief/ startup verschillen. Via een digitale stemronde worden de 10 beste ideeën gekozen. Hulp en zorg moet met deze ideeën voor onze inwoners verbeteren. We verwachten dat je je idee ook gaat uitvoeren en we zullen prestatieafspraken met je maken.
 • Samenwerking. Loon op Zand is bereid je te ondersteunen in je zoektocht naar geschikte lokale partners of actieve inwoners. Dit vergroot de kans dat je idee/ startup/ sociale onderneming in Loon op Zand uitgevoerd kan gaan worden.  

 

Good to know

 • Lees de opdrachtomschrijving en de voorwaarden zorgvuldig door voordat je start met het uitwerken van je idee.
 • Meerdere inzendingen per deelnemer/team toegestaan.
 • Deelname staat open voor iedereen, met uitzondering van college en raadsleden, ambtenaren of andere inwoners die meehelpen de ideeënwedstrijd te organiseren. Dit om de transparantie en objectiviteit te waarborgen.
 • Lees hier 10 tips voor het bedenken van innovatieve ideeën.

 

 

 

Marijke Pijlman 04-11-2016
Hoe zien jullie de verdeling van de gelden? Ik zie bij de ingezonden ideeën op dit moment apps staan en die kunnen met een relatief klein bedrag grote impact hebben. Is dat het doel? Het idee wat mijn man en ik hebben heeft te maken met 2 relatief weinig belichtte gebieden (pleegzorg tieners en psychiatrie alle leeftijden). Ons idee is toekomstbestendig, individueel en structureel maar kan bij lange na niet met 10-20k gerealiseerd worden. Heeft het dan zin om dit idee in te dienen?

Gemeente Loon op Zand 11-11-2016
We hebben 200.000 euro als budget beschikbaar en hebben uit principe geen maximumbedrag genoemd. Zijn blij met ideeën die met weinig inzet grote impact kunnen bewerkstelligen maar zijn ons ook bewust dat sommige goede ideeën meer kunnen kosten. We gaan als gemeente wel kijken wat nodig is en of het past binnen onze lokale taken. We investeren daarom in de opstart van een idee en willen samen met indieners kijken hoe en of ze een mix kunnen maken inzake financiering voor de toekomst. Het is dus geen structurele subsidie. We verwachten dat indieners gaan samenwerken met lokale partijen (of inwoners) om zo expertise en efficiëntie te realiseren. Na het indienen van een idee kunnen we onderzoeken of er aansluiting mogelijk is met lokale partners. We zien graag jullie inzending tegemoet en het staat vrij om contact op te nemen om te sparren over jullie idee.

Maaike Stoop 09-01-2017
Hoe is het intellectueel eigendom van het ingezonden idee geregeld (ivm het publiceren van het idee zodat geïnteresseerden kunnen stemmen)?

Gemeente Loon op Zand 09-01-2017
Beste Maaike, hierbij de directe link naar de voorwaarden http://bit.ly/2iWkdWz. Duidelijk zo? Succes met je deelname!

Merte Klumperman 08-02-2017
Hoi gemeente Loon op Zand, Stel dat ik een idee schrijf dat al (ongeveer) is uitgevoerd in een andere stad. Mag dit? Met kleine aanpassingen hier en daar uiteraard. Of is het de bedoeling dat het een nieuw concept is? mvg, Merte Klumperman

Merte Klumperman 09-02-2017
En nog een vraag (een beetje vooruitstrevend wel) stel dat ik win, ik ben bijvoorbeeld heel augustus weg, en daarnaast ben ik dit jaar aan het afstuderen en volgend jaar start ik mijn master. Is dit dan wel haalbaar? Oftewel in hoeverre moeten wij dit zélf uitvoeren en hoe veel tijd zouden we daarmee kwijt zijn? Het lijkt me namelijk heel gaaf om mijn plan uit te voeren mocht het zo ver komen, maar ik kan me daar écht niet full time mee bezig houden.

Merian Kuipers 11-02-2017
Beste Gemeente Loon op Zand, Ik zit in het bestuur van de stichting Sustainable Healthcare Challenge en wij bieden zorginnovaties de kans op te beginnen met ondernemen. Is het mogelijk om in contact te komen met de innovaties die bij jullie niet winnen? Wij zouden ze graag een kans bieden om bij ons mee te doen! (voor meer info: www.sustainablehealthcarechallenge.nl)

rogier koning 15-02-2017
Wel een onredelijke voorwaarden van de city challenges hoor, Uit het regelement: Als Deelnemer aan een Challenge gaat men met de inzending van zijn/haar concept akkoord, dat zijn/haar concept de CC0 licentie van Creative Commons (www.creativecommons.nl) krijgt toegewezen. Hiermee doet men afstand van al de rechten op het werk in de zin van de auteurswet zoals het auteursrecht en alle andere aanverwante of naburige rechten die men op het werk heeft.

Gemeente Loon op Zand 16-02-2017
Beste Rogier, voor onze challenge wijken van de standaardvoorwaarden van CityChallenges.nl af. In tegenstelling tot de gebruikersvoorwaarden van CityChallenges.nl blijft jouw idee gewoon van jou. Mocht gemeente Loon op Zand interesse hebben om los van jou met jouw idee aan de slag te gaan, dan zullen zij daar eerst contact met je over opnemen. Meer informatie in de voorwaarden van de challenge: https://www.citychallenges.nl/Content/battle/236/Voorwaarden_CityChallenge-Loon-op-Zand_20170301.pdf

Gemeente Loon op Zand 20-02-2017
@Merte Klumperman: idee moet het in Loon op Zand uitgevoerd worden. Als je wint gaan we prestatieafspraken maken. Doel van publieksactie is bekendheid creëren en draagvlak. Verwachten dat mensen/inwoners en evt. partijen willen aansluiten bij ideeën. Zorgen er dus voor dat je er niet alleen voor staat en dat je lokale partners zoekt (of lokaal oproept toch deelmame). Als idee elders goed werkt kan het interessant zijn het in een andere omgeving verder te testen. Zorg dat je daarop insteekt. Daarnaast vind je in ons als gemeente een ondersteunende partner.

Gemeente Loon op Zand 20-02-2017
@Merian Kuipers: hetbesteidee@loonopzand.nl is het contactadres.

Angeliena Huis 21-02-2017
Beste Gemeente Loon op Zand Is deelname acceptabel bij het aanleveren van een uitgeschreven plan zonder persoonlijke praktijkuitvoering? Met andere woorden, ik doe graag mee aan deze wedstrijd met een top-idee. Ik kan een gedetailleerd plan aanleveren, echter uitvoering in praktijk is voor mij om persoonlijke redenen niet haalbaar....schriftelijke communicatie uiteraard wel en zonder limiet. Bent u bij machte om een project uitvoerder aan te stellen, dan kan u mijn plan zeer zeker tot uitvoering laten komen. Heeft het zin om mijn plan uit te werken of zegt u nee, u moet persoonlijk bij de uitvoering betrokken zijn. Ik hoor het graag en zie uit naar uw reactie. Succes met uw CHALLENGE

Gemeente Loon op Zand 24-02-2017
@Angeliena Huis: Inleveren van een idee is de eerste stap. We gaan vervolgens kijken of het passend is binnen de voorwaarden van de wedstrijd. Als daar sprake van in kunnen we samen kijken of en hoe we ervoor kunnen zorgen dat een project meer body krijgt (door netwerk te gebruiken). We snappen dat niet iedereen in staat is door werk en/of privé omstandigheden een project te trekken. Er is ervoor gekozen om de ideeën te promoten onder de inwoners. We gaan naast vragen om te stemmen ook oproepen om aan te sluiten. Als het idee zo goed is dat het tot de beste tien behoord dan gaan we prestatieafspraken maken. In deze fase kan er gekeken worden naar o.a. een uitvoerder en ondersteuning. Het is wel dat de initiatiefnemer t.a.t. betrokken blijft bij de pilot.

ebraam E.H abdelmalik 01-03-2017
Ik probeer mijn idee te sturen, maar er is een probleem in de site dat hij niet accepteren kan ik stuur het per e-mail in plaats

Gemeente Loon op Zand 01-03-2017
Beste Ebraam, vervelend dat het uploaden niet lukt. Je kunt je concept ook per email opsturen naar info(at)citychallenges.nl. Succes!

Maartje van Hees 01-03-2017
Beste lezer, ook bij ons een probleem om de inzending te uploaden, we hebben deze gemaild aan info(at)citychallenges in de hoop dat dat voor jullie akkoord is! Nog een fijne avond gewenst en wie weet tot gauw?

Erik-Jan Vlietman 01-03-2017
Beste lezer, ook ons is het na meermaals proberen niet gelukt om het idee te uploaden. We hebben ons idee naar info(at)citychallenges.nl gestuurd. Succes met de selectie en een fijne avond!

Log in of maak een account aan om je vraag te stellen.
Titel concept
Ontvangstdatum
dementia-App, een digitale ondersteunings cirkel bij dementie
07-10-2016
11:34
Pieper Loon op Zand 2.0
02-11-2016
15:56
De Zorg-App
02-11-2016
16:14

Dit Loont
04-11-2016
16:10
Zorgverbetering
27-11-2016
11:48

Tinybots Tessa
28-11-2016
17:33
Smartglasses: Live met iemand meekijken en praten op afstand
09-12-2016
11:24
Johanna
27-12-2016
12:02
Zortica
16-01-2017
04:37
Register Your Journey; Een patient doet meer dan medicatie innemen en naar de doctor gaan
14-02-2017
20:44
Guidingtube, de nieuwe interactieve zorgyoutube
15-02-2017
14:28
Erfdelen
15-02-2017
16:53

Nettie, de regelapp voor zorg en welzijn
19-02-2017
13:22
1 + 1 = 3
21-02-2017
22:31
Flexibele waterkerende drempel welke geen obstakel is en bijdraagt aan valpreventie en ergonomie voor zorgpersoneel.
22-02-2017
00:01

Virtuele Thuiszorg Nederland
22-02-2017
19:52
Zorgmotica
23-02-2017
23:23

yoho-app
24-02-2017
09:52
Loon op Zand Voor Later
24-02-2017
12:47
Loon op Zand voor 'zorg op afstand' - een proefproject met 'Het Zorghorloge'
24-02-2017
15:22
Visuele en begrijpelijke informatie voor iedereen altijd en overal beschikbaar
27-02-2017
12:32
Eenzaamheid leidt tot vragen over zingeving. Maar, met wie spreekt u daarover als u eenzaam bent?
27-02-2017
15:14
Veiligheid op Maat fieldlab Loon op Zand
27-02-2017
15:17
Fello: een gedeelde agenda waarmee je samen voor een familielid zorgt
27-02-2017
16:01
Hulp met een druk op de knop
27-02-2017
22:17
Contacto - Communicatieplatform
28-02-2017
00:29
Digitaal hulpplatform Alleszelf.nl/Loonopzand voor ouderen en mantelzorgers | Langer en beter zelfstandig wonen. Tot de hoogste leeftijd
28-02-2017
13:12
Vakschool Zorgwacht
28-02-2017
19:16
Power to the People
28-02-2017
20:12

PLYGRND.city Preventie in Loon op Zand
28-02-2017
20:21
PFG-wagen
28-02-2017
22:28
Een vernieuwende kijk op zorg
01-03-2017
07:48
De Uitbrander
01-03-2017
14:02
Mijn Plas
01-03-2017
16:12
Quli, zelfredzaamheid thuis en mantelzorgondersteuning
01-03-2017
17:37
Sta op
01-03-2017
18:06
Freewilly
01-03-2017
18:13
Cast-O-Way
01-03-2017
18:27
Healthcoin - Zelfmanagement
01-03-2017
18:51
Preventie met een Personal Trainer
01-03-2017
18:58
Healthcoin - Gezonde armband
01-03-2017
19:20
e-learning domotica voor burgers en professionals
01-03-2017
19:27

De Tablet Student - "Nooit te oud om te leren"
01-03-2017
19:55

Domotic(o)
01-03-2017
20:31

Videobegeleiding voor mantelzorgers
01-03-2017
20:43
Social Design voor Zorg & Welzijn
01-03-2017
21:18
Verbetering van vindbaarheid en bereikbaarheid zorgverleners
01-03-2017
21:24
Samen in zorg volgens See5!-methode
01-03-2017
22:01
Digitale Speurtocht voor patiënten in een revalidatie traject
01-03-2017
22:11

Levenskracht
01-03-2017
22:36

Old-School Loon op Zand
01-03-2017
22:42
HappyPacks
01-03-2017
23:03
Check, samen ervoor zorgen dat patiënten met dementie zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
01-03-2017
23:09
Dementopia
01-03-2017
23:15
Snapfood - samen eet platform - Samen eten maakt je leven beter
01-03-2017
23:29
Aevis
01-03-2017
23:54
Familienet verbindt familie met zorg
01-03-2017
23:54
Spraakstimulering door de virtuele logopedist in de bibliotheek
01-03-2017
23:55

CRDLT
01-03-2017
23:56
See 5
01-03-2017
23:57
Smart Floor
01-03-2017
23:57
Drones bezorgen
01-03-2017
23:58
ExceptionAll: bewoners helpen bewoners met zorgtechnologie
01-03-2017
23:58
Touchless Industries - Smart Medical Devices using IoT
01-03-2017
23:58
Touchless Industries: Digitale Speurtocht voor patiënten in een revalidatie traject
01-03-2017
23:58

BLIJ OP DE BOERDERIJ
01-03-2017
23:58
All Inclusive Loon op Zand
01-03-2017
23:59
Amigo
01-03-2017
23:59
Zorg slimmer maken door techniek
01-03-2017
23:59

De winnaars zijn bekend!

03 juli 2017

Er kan gestemd worden!

23 mei 2017

Informatie voor geselecteerde aanbieders

19 april 2017

Vorige week zijn de brieven verstuurd met de uitslagen en een bijlage. Indien u als geselecteerde indiener deze brief nog niet heeft gekregen of dan graag aandacht voor de onderstaande tekst.

De geselecteerde indieners voor City Challenges zijn:

 • Dit Loont! (CC)
 • Nettie (CC)
 • Virtuele thuiszorg Nederland (CC)
 • Yoho-app (CC)
 • PLYGRND in Loon op Zand (CC)
 • Tablet-student (CC)
 • Videobegeleiding mantelzorgers (CC)
 • Levenskracht (CC)
 • CRDLT (CC)
 • Tiny Bots Tessa (CC)
 • Domotico-platform (CC)
 • Old school Loon op Zand (CC)
 • Blij op de boerderij (CC)

Inzendingen van niet geselecteerde indieners worden niet in behandeling genomen

Voorbereiding publieksronde

Om te zorgen voor een heldere omschrijving van uw idee, ontvangt u binnenkort een uitnodiging voor een kort gesprek. Ter voorbereiding op dit gesprek willen we u vragen de bijlage bij deze brief in te vullen en vóór 21 april (aangepaste datum) retour te sturen naar onderstaand adres. U mag de bijlage ook per e-mail sturen naar hetbesteidee@loonopzand.nl.

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze brief? Neem dan gerust contact op met A.J. Klerks, afdeling Maatschappij & Organisatie, telefoonnummer: 0416 - 289152.

 

Bijlage: Voorbereiding gesprek publieksronde

 

Stuur een passende afbeelding naar hetbesteidee@loonopzand.nl (jpeg-bestand) die we voor de website en krant kunnen gebruiken. Afbeelding dient weergave zijn van het idee niet van u als persoon.

 

Titel van idee:……………………………………………………………………………………………………….

 

Omschrijf je idee in één zin:

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

 

Voor wie is het idee bedoeld?

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

Leg in max 100 woorden het idee uit:

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

Hoe zorgt uw idee ervoor dat er iets verandert op het gebied van gezondheid of kwaliteit van leven?

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

Uitslagen

19 april 2017

Meer dan 40 ideeën door naar publieksronde ‘Het beste idee voor hulp en zorg’

Op 1 oktober 2016 startte de gemeente Loon op Zand met de ideeënwedstrijd ‘Het beste idee voor hulp en zorg’. Dit werd een groot succes! Aan het einde van de inzendingstermijn op 1 maart, telden we meer dan 140 ingezonden ideeën. De afgelopen maand selecteerde de selectiecommissie 42 ideeën om door te gaan naar de publieksronde.

Stemmen op ´Het beste idee´

Eind mei start de publieksronde. In de Duinkoerier en op de gemeentelijke website presenteren we de geselecteerde ideeën. Vanaf 22 mei kan iedereen gedurende twee weken stemmen op 'het beste idee' via www.loonopzand.nl/hetbesteidee. De 10 ideeën met de meeste stemmen winnen. Zo bepaalt het publiek welke ideeën na de zomer van start gaan!

Geselecteerde ideeën

We ontvingen veel creatieve en innovatieve ideeën. Deze beoordeelde de selectiecommissie op acht criteria: innovatief, leren van ervaringen, laagdrempelig, samenwerking, uitvoering, doeltreffend, visie en zelfvoorzienend. Daarnaast gaven de leden van de selectiecommissie iedere inzending een algemene beoordeling.

Verschillende ideeën

De geselecteerde ideeën variëren van klein tot grootschalig, door inwoners of ondernemers en geschikt voor verschillende doelgroepen. De werktitels van de geselecteerde ideeën zijn (lokaal en CityChallenges):

 • Octopus-pas
 • Coöperatief vervoer
 • Digitaal klembord vraag en aanbod
 • Creatie lokaal signalering en hulpnetwerk
 • Agrarische arbeidsintegratie
 • Helpende hand boodschappenservice
 • Levend netwerk Domotica
 • Activiteiten ouderen en kinderen
 • Bakske koffie thuis
 • Doorontwikkeling Mantel-Match
 • JIJ op Buitenlust
 • Dit Loont! (CC)
 • de Zorgoppas
 • Samen voor krachtige gezinnen
 • Kameraden
 • Buddy project
 • Het inloophuis
 • Samen aan tafel
 • Oplaadpas
 • Ketenaanpak verwarring en dementie
 • Uw Compaan
 • Buddy talk
 • Kinderboerderij 't Molengeitje
 • Nettie (CC)
 • Virtuele thuiszorg Nederland (CC)
 • Yoho-app (CC)
 • PLYGRND in Loon op Zand (CC)
 • Samen koken in de huiskamer
 • Tablet-student (CC)
 • Videobegeleiding mantelzorgers (CC)
 • Levenskracht (CC)
 • CRDLT (CC)
 • Twinkelpas
 • Anton Pieck Park dagbesteding
 • Tiny Bots Tessa (CC)
 • Natuurstuk project
 • Maatschappelijke steunsysteem LoZ
 • Dorpstuin
 • Meergeneratie huis
 • Domotico-platform (CC)
 • Old school Loon op Zand (CC)
 • Blij op de boerderij (CC)

Vervolgtraject na sluiting

28 februari 2017

Geachte deelnemer(s),

Na de sluiting van deze challenges doorlopen we het onderstaande proces. Naast CityChallenges hebben we als gemeente ook een lokale campagne gevoerd en daar zijn ook veel ideeen voor aangedragen. Gezien de hoeveelheid inzendingen zullen we de termijnen die in de Challenge staan gaan oprekken. Voor de selectie verwachten we begin april uitsluitsel te kunnen geven of uw idee door is naar de tweede ronden (stemmen). De onderstaande data zijn nog steeds een leidraad en indien noodzakelijk kunnen we daar wijzigingen in aanbrengen. Het streven blijft onverminderd dat we voor de zomer een uitslag hebben en dat na de zomer de pilots kunnen opstarten.

Met vriendelijke groet,

 

T. Klerks

Projectleider 'het beste idee voor hulp en zorg'

Gemeente Loon op Zand

 

Selectieproces (aangepast)

Indienen (5 oktober 2016 tot 1 maart 2017)*

Deelname staat open voor iedereen en meerdere inzendingen zijn toegestaan. Je kunt je idee uploaden via CityChallenges.nl.

Selectie (1 maart tot 1 april 2017)*

Een werkgroep van ambtenaren en raadsleden maakt een eerste selectie van de ideeën die het best aansluiten bij de drie beoordelingselementen. Na de selectie vragen we de initiatiefnemers om, indien nodig, hun plan verder uit te werken.

Stemmen (1 mei tot 15 mei 2017)*

De geselecteerde ideeën krijgen de mogelijkheid zich te promoten op de site van de gemeente Loon op Zand en in lokale media. De gemeente hecht veel waarde aan lokaal draagvlak en zal via een digitale stemronde de tien beste ideeën bepalen. De stemronde staat open voor iedereen, ook voor mensen buiten loon op zand. Hierdoor maken (kleine) lokale ideeën, professionals en start-ups een eerlijke kans. We hebben de intentie te investeren in de 10 ideeën met het meeste draagvlak.

Uitreiking (halverwege juni 2017)*

Na de stemronde ontvangen de winnaars een symbolische cheque met het subsidiebedrag. Initiatiefnemers krijgen een maximumbedrag aan subsidie toegekend onder de voorwaarde dat er concrete prestatieafspraken met de gemeente worden gemaakt over de uitvoering.

Uitvoering (va. 1 juli 2017)*

Na de uitreiking zullen we met de initiatiefnemer concrete prestatieafspraken maken. Een adviescommissie** zal input leveren. Als deze prestatieafspraken zijn gemaakt zullen we de subsidie toewijzen. Initiatiefnemers hebben tot 15 maart 2018 de tijd om hun meerwaarde te bewijzen en te zoeken naar alternatieve financiering. Na deze periode moet het idee financieel onafhankelijk zijn of van zo’n grote meerwaarde zijn voor de gemeente dat het op een andere manier voortgezet kan worden.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 01 maart 2017
Status: Uitslag bekend
Prijzen(geld): € 200.000,-

Ontvang updates

Share challenge

34 shares

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter

Challenges

Bekijk meer

Mis nooit een Challenge en schrijf je direct in